Portretten Pastels Linos Aquarellen Komende Exposities

 

 

 

Joanna Quispel is de nieuwe Stadstekenaar van Amsterdam

Joanna Quispel begint binnenkort als de nieuwe Stadstekenaar van Amsterdam. Zij zal de stad op basis van haar observaties een jaar lang in tekeningen vastleggen.

Het is de vijfde keer dat Amsterdam een stadstekenaar aanwijst. Hamid el Kanbouhi (2014), Dieuwke Spaans (2015), Arie Schippers (2016) en Romy Muijrers (2017) gingen Quispel voor.

Quispel: “Ik teken Amsterdam het liefst op de plekken waar veel gebeurt, waar veel mensen samenkomen. Een markt in de Bijlmer, de zomerse drukte in een zwembad, een veiling. Ik ga op zoek naar mooie en levendige onderwerpen waar ik de mensen en Amsterdamse architectuur kan vastleggen.”

De officiële overdracht is op 29 januari in het Stadsarchief.

  

Stadsarchief

De Stadstekenaar van Amsterdam is een initiatief van de Commissie voor de Tekeningen van het Stadsarchief Amsterdam. Het Stadsarchief heeft in de loop der tijd prachtige tekeningen verzameld. In de collectie bevinden zich onder meer werken van bekende kunstenaars zoals Breitner, Israëls en Mondriaan. U vindt de collectie tekeningen op de Beeldbank.

 

                                                    (foto: Thijs Quispel)

                                                                                           (foto: Adé Johnson)

Stadstekenaar tekent interactie

30 augustus 2018

Als Stadstekenaar wil Joanna de interactie vastleggen tussen de mensen en de stad. Bekijk in de video:  https://youtu.be/rByUJigMgN0  hoe Joanna in haar tekeningen de stad en de mensen laat samenkomen. En hoe de mensen met Joanna zelf in gesprek gaan, met complimenten of met een scherpe opmerking.

In het kader van de opdracht:

Jeff Koons in de Nieuwe Kerk, Aquarel                Veilinghuis de Zwaan, Aquarel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koningsdag, Haarlemmerplein, Pastel    

                                                                                           

 

 Jet Bussemaker (57)

(De Volkskrant, 1 juni 1018)

Hangt in de portrettengalerij van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Geschilderd door kunstenaar Joanna Quispel.

 

                      Foto, Adriaan van der Ploeg          

‘Het is traditie om als oud-minister in de portrettengalerij van het ministerie van OCW te hangen. Ik vind die traditie mooi en het past bij het ministerie van Cultuur. Wat ik leuk vind, is dat de ministers medebepalend zijn bij de keuze van de schilders. Hierdoor hangt in de galerij een bijzondere combinatie van portretten. Voor mijn portret heb ik Joanna Quispel voorgedragen. De portretten die zij maakt, vind ik zo treffend; in haar werk zijn veel details te zien. Toevallig zijn we in dezelfde straat opgegroeid en kenden onze ouders elkaar. Op mijn verzoek heeft zij eerder ooit mijn ouders geportretteerd. Als ik moet poseren, vind ik het fijn dat voor iemand te doen van wie ik zeker weet dat er ook iets te bespreken valt, anders worden het hele lange sessies.

Joanna is streng: ze gebruikt geen foto’s dus ik heb verschillende keren model voor haar gezeten. Dit was tijdens mijn demissionaire periode in 2017 en dat kwam goed uit, want soms duurde een sessie wel drie uur. De sessies waren in mijn werkkamer hierboven. Ze had een doek over een kast gehangen en er stond een kruk waarop ik kon zitten, we hebben die opzet een paar maanden laten staan. Af en toe kwam er een voorlichter of secretaresse binnen die iets moest vragen, maar verder waren we alleen. We spraken veel over wandelen, gemeenschappelijke vrienden en een huisje in de natuur op Texel waar wij beiden zijn geweest.

Joanna schildert mensen realistisch, dat is haar deze keer ook gelukt. Aan de andere kant zit er ook iets impressionistisch in, mijn jurk zag er in het echt anders uit. Ook de combinatie van het portret met de achtergrond vind ik mooi. Haar werk is speels, ze heeft een unieke stijl met oog voor detail en kleurencombinaties, zoals de manier waarop ze heel precies mijn sieraden heeft geschilderd. De dag van mijn afscheid op 6 november 2017 als minister van OCW, was ook de dag dat het portret werd onthuld in de portrettenzaal, dat was heel bijzonder.’

Veertien vrouwelijke hoogleraren veroveren de Senaatskamer

 Onthulling van 14 portretten van vrouwelijke hoogleraren waaronder mijn portret van Mineke Schipper, in de Senaatskamer  van Leiden, op 8 maart 2018

https://www.universiteitleiden.nl/nieuws/2018/03/het-verhaal-achter-de-vrouwenportretten

 

                                                                       

Presentatie portret Jet Bussemaker bij OCW, d.d. 10-2017

                                   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(foto: Xandra Ballisarie)

Externe links:

www.beeldbank.amsterdam.nl

www.portretschap.nl

www.hollandseaquarellistenkring.nl

In de Bijlmer: Ook in afbraak schuilt schoonheid – Amsterdam – PAROOL

                                                                                  Boek:

boek-joanna

Div. auteurs

Vormgeving: Huug Schipper
Omvang: 120 pagina’s
Formaat: 24 x 21 cm (oblong)
Afwerking: gebonden
ISBN: 978-907-7767-276
Verschijning: 2012, De Weideblik

Bestel via contactpagina. Prijs € 17,50 (excl. verzendkosten)