PortrettenPastelsLinosAquarellen Komende Expositie

 

Biënnale voor portretkunst: van traditioneel gelijkend tot een clitoris in een vogelhuisje

 

Portretbiënnale Humor en vakmanschap voeren de boventoon op een portretten-expositie van het Nederlands Portretschap en gasten, die de vitaliteit van het oude genre toont.

 

Werk van kunstenaar Wendelien Schönfeld op de Portretbiennale: eikenhout ruwe beeldjes, met mooie kleuraccenten.

Werk van kunstenaar Wendelien Schönfeld op de Portretbiennale: eikenhout ruwe beeldjes, met mooie kleuraccenten.Foto Kris Spinhoven

Expositie

Portretbiënnale, Loods 6, KNSM-laan 143, Amsterdam t/m 22 mei. Inl: portretschap.nl

Paul Steenhuis

17 mei 2022 om 14:50

Hoe goed en gevarieerd Nederlandse schilders en beeldhouwers portretten kunnen maken is een week lang te zien tijdens de Portretbiënnale in Amsterdam. Ruim twintig kunstenaars, lid of gast van het Nederlands Portretschap tonen daar in Loods 6 op het KNSM-eiland hun werk. Dat varieert van traditionele goed gelijkende olieverfportretten tot een gipsen clitoris in een houten vogelhuisje (van beeldhouwster Hanneke de Munck). 

Ze hebben een ruime en frisse blik op het genre, de leden van het ruim dertig jaar geleden opgerichte genootschap. Zo hebben ze ook gasten, onder meer uit België, gevraagd mee te exposeren, die bijdragen aan het sprankelend en inspirerende karakter van tentoonstelling. Zo hangen er fascinerende schilderijen van de Belgisch-Ghanese Dylan Asare uit Brugge, onder meer van een donker jongetje en meisje die een suikerspin en een meloen eten en je borend aankijken. „Mijn werk heeft ook een satirische kant”, zegt hij.

Portrettekeningen van Roeland Zijlstra, de man met bril in het midden, is striptekenaar Aart Cerkx. Foto Paul Steenhuis

Haar uit de tafel

Humor en levendigheid, naast serieus vakmanschap kenmerken de meeste portretten: de kunstenaars tonen steeds verschillende beelden of schilderijen en tekeningen. Zo zijn er kleurige portretimpressies in losse, rake krijtlijnen van Pepijn van den Wall Bake. En vrolijk vervreemdende beelden van Paul de Reus, van een ventje onder een tafel, waarbij zijn haar door het tafelblad komt. Of humoristisch gekleide figuurtjes die in stripballonnen spreken, van Peter Krynen. Even goed zijn er mooi traditioneel uit klei gebakken figuren en koppen van onder meer Jet Schepp.

Nederlands Portretschap is in 1991 opgericht door verschillende kunstenaars voor wie het portret een belangrijk deel van hun werk uitmaakt. Ze willen samen de rijkdom van het genre tonen. Er zijn kunstenaars die zowel in opdracht portretten maken als vrij werk creëren. Meestal niet naar een foto maar naar een levend model. Zo maakt Sander Steeman vooral zelfportretten; hij maakte ook het portretschilderij van drag queen Dusty Gersanowitz (Willem de Wit) die de Portretbiënnale opende.

Een hoogtepunt is het werk van Wendelien Schönfeld, die in gouache prachtige portretten van mensen schildert in hun interieurs: los, schetsmatig maar toch precies geschilderd, kleurig en intiem, met goed getroffen houdingen van mensen. Haar talent om houdingen te treffen wendt ze ook aan om uit eikenhout ruwe beeldjes te hakken van geportretteerden, met mooie kleuraccenten, zoals een man die met een knalgeel potlood onderuit gezakt in een stoel zit.

Alsof dat nog niet genoeg is, kan je tijdens de Portretbiënnale ook je portret laten tekenen door sommige van de deelnemende kunstenaars, zoals Roeland Zijlstra, die prachtig intense portretten tekent.

 

“Een tekening zonder hond is geen tekening”,

een film gemaakt door Marijn de Jong in 2021, in opdracht van het Amsterdams Stadarchief naar aanleiding van de tentoonstelling :

“Amsterdam in Aquarel en Pastel”.

 

 

In 2018 was Joanna Quispel de Stadstekenaar van Amsterdam

Voor de vijfde keer wees Amsterdam een Stadstekenaar aan. Hamid el Kanbouhi (2014), Dieuwke Spaans (2015), Arie Schippers (2016) en Romy Muijrers (2017) gingen Quispel voor. De nieuwe Stadstekenaar is Maia Matches.

Stadsarchief

De Stadstekenaar van Amsterdam is een initiatief van de Commissie voor de Tekeningen van het Stadsarchief Amsterdam. Het Stadsarchief heeft in de loop der tijd prachtige tekeningen verzameld. In de collectie bevinden zich onder meer werken van bekende kunstenaars zoals Breitner, Israëls en Mondriaan. U vindt de collectie tekeningen op de Beeldbank 

Op 7 juli en 22 augustus houdt Joanna een rondleiding op de tentoonstelling “Stad in Zicht”. (zie: Komende Exposities)

                                                                                                                      

Als Stadstekenaar heeft Joanna de interactie vastgelegd tussen de mensen en de stad. Bekijk in de video: 

 

https://youtu.be/rByUJigMgN0  

 

Enkele voorbeelden (Pastels)

                                                                       

 

Aquarellen


 

  

Jet Bussemaker (57)

(De Volkskrant, 1 juni 1018)

Hangt in de portrettengalerij van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Geschilderd door kunstenaar Joanna Quispel.

 

                      Foto, Adriaan van der Ploeg          

‘Het is traditie om als oud-minister in de portrettengalerij van het ministerie van OCW te hangen. Ik vind die traditie mooi en het past bij het ministerie van Cultuur. Wat ik leuk vind, is dat de ministers medebepalend zijn bij de keuze van de schilders. Hierdoor hangt in de galerij een bijzondere combinatie van portretten. Voor mijn portret heb ik Joanna Quispel voorgedragen. De portretten die zij maakt, vind ik zo treffend; in haar werk zijn veel details te zien. Toevallig zijn we in dezelfde straat opgegroeid en kenden onze ouders elkaar. Op mijn verzoek heeft zij eerder ooit mijn ouders geportretteerd. Als ik moet poseren, vind ik het fijn dat voor iemand te doen van wie ik zeker weet dat er ook iets te bespreken valt, anders worden het hele lange sessies.

Joanna is streng: ze gebruikt geen foto’s dus ik heb verschillende keren model voor haar gezeten. Dit was tijdens mijn demissionaire periode in 2017 en dat kwam goed uit, want soms duurde een sessie wel drie uur. De sessies waren in mijn werkkamer hierboven. Ze had een doek over een kast gehangen en er stond een kruk waarop ik kon zitten, we hebben die opzet een paar maanden laten staan. Af en toe kwam er een voorlichter of secretaresse binnen die iets moest vragen, maar verder waren we alleen. We spraken veel over wandelen, gemeenschappelijke vrienden en een huisje in de natuur op Texel waar wij beiden zijn geweest.

Joanna schildert mensen realistisch, dat is haar deze keer ook gelukt. Aan de andere kant zit er ook iets impressionistisch in, mijn jurk zag er in het echt anders uit. Ook de combinatie van het portret met de achtergrond vind ik mooi. Haar werk is speels, ze heeft een unieke stijl met oog voor detail en kleurencombinaties, zoals de manier waarop ze heel precies mijn sieraden heeft geschilderd. De dag van mijn afscheid op 6 november 2017 als minister van OCW, was ook de dag dat het portret werd onthuld in de portrettenzaal, dat was heel bijzonder.’

Veertien vrouwelijke hoogleraren veroveren de Senaatskamer

 Onthulling van 14 portretten van vrouwelijke hoogleraren waaronder mijn portret van Mineke Schipper, in de Senaatskamer  van Leiden, op 8 maart 2018

https://www.universiteitleiden.nl/nieuws/2018/03/het-verhaal-achter-de-vrouwenportretten

                                                                     

                     Presentatie portret Jet Bussemaker bij OCW, d.d. 10-2017

                     (foto: Xandra Ballisarie)

Externe links:

www.beeldbank.amsterdam.nl

www.portretschap.nl

www.hollandseaquarellistenkring.nl

In de Bijlmer: Ook in afbraak schuilt schoonheid – Amsterdam – PAROOL

                                                                                  Boek:

boek-joanna

Div. auteurs

Vormgeving: Huug Schipper
Omvang: 120 pagina’s
Formaat: 24 x 21 cm (oblong)
Afwerking: gebonden
ISBN: 978-907-7767-276
Verschijning: 2012, De Weideblik

Bestel via contactpagina. Prijs € 17,50 (excl. verzendkosten)