Het Nederlands Portretschap is een vereniging van schilders en beeldhouwers, die zich hebben toegelegd op het maken van portretten, al dan niet in opdracht. Het werd in 1991 opgericht met de bedoeling om door middel van tentoonstellingen en publicaties de belangstelling voor het portretgenre nieuw leven in te blazen.
De deelnemende kunstenaars beperken zich echter niet uitsluitend tot het portret, zij onderscheiden zich juist van elkaar door de diversiteit van hun overige werk, maar hun overeenkomst is dat zij ieder een eigen opvatting over het portretgenre ontwikkeld hebben
De een zal bijvoorbeeld het traditionele torsoportret tegen een neutrale achtergrond beogen, een ander zal de geportretteerde in zijn eigen omgeving en met zijn eigen attributen willen weergeven. Of, bij de beeldhouwers, de kleur van het bewerkte materiaal gebruiken of dit juist beschilderen. Men kan van foto’s gebruik willen maken, of juist principieel niet. De verscheidenheid aan opvattingen blijkt tevens uit de vele verschillen in stijl en de gebruikte technieken.
Het Nederlands Portretschap streeft een verruiming na van de keuzemogelijkheid voor wie zich wil oriënteren op het terrein van het hedendaagse portret in opdracht.
Stormen op zee en land, opkomend onweer, dijkdoorbraken, noodweer dat onrust baart, besneeuwde landschappen, avondrood en poëtische mistbanken, vastgelegd door kunstenaars als Hendrick Avercamp, Jan van Goyen, Piet Mondriaan, George Hendrik Breitner, Hendrik Johannes Weissenbruch, Jan Sluijters, Maurits Cornelis Escher en Carel Willink. In Weer en Wind. Avercamp tot Willink ziet u ruim honderd verrassende en spannende kunstwerken van Nederlandse kunstenaars in de afgelopen vier eeuwen, stuk voor stuk meesters in het verbeelden van mooi, dreigend of extreem weer.
Poëzie
De tentoonstelling wordt begeleid door gedichten uit de publicatie Weer & wind – 100 gedichten en 100 gezichten, samengesteld door Nicolaas Matsier, Helmi Goudswaard en Boudewijn Bakker.
Wetenschap en kunst
Gelijktijdig met de tentoonstelling, is een presentatie te zien over het wetenschappelijk onderzoek naar klimaatverandering door wetenschapper en weerman Peter Kuipers Munneke. Samen met kunstenaar Suzette Bousema maakt hij aan de hand van zijn onderzoek een presentatie waarin de schoonheid van de wetenschap getoond wordt.
De tentoonstelling is te zien van 3 september t/m 5 januari 2020. Kijk hier voor kaarten.
Stadsarchief Amsterdam

Al meer dan honderd jaar verzamelt het Stadsarchief eigentijdse fotografie en tekeningen. Zo is een unieke beeldverzameling ontstaan waarin wordt gedocumenteerd wat er in de stad gebeurt en verandert. Sinds 2014 benoemt het Stadsarchief elk jaar een Stadstekenaar van Amsterdam. Stad in Zicht laat werk zien Stadstekenaars Romy Muijrers (2017), Joanna Quispel (2018) en Maia Matches (2019). Hiernaast krijgen per jaar drie kunstenaars een opdracht met een specifiek thema. Zo zullen er tekeningen te zien zijn van onder meer Ina van Zyl, Emo Verkerk en Charlotte Schleiffert. Jaarlijks worden ook drie foto-opdrachten toegekend, in 2018 aan Reinier Gerritsen, Gerald van der Kaap en Stephan Keppel.
« Entre eau et ciel : Amsterdam »
jeudi 16 mai au dimanche 9 juin 2019
tous les jours de 16h à 21h

Amsterdam, une des villes les plus cosmopolites d’Europe, dont le nom évoque l’exotisme dans l’art, la puissance du commerce, le goût du mouvement et de l’échange…

Sont présentés dans cette exposition des artistes amstelodamois qui « vivent » leur ville avec passion ! Ces artistes ont un point commun : ils ont tous été formés dans la prestigieuse Gerrit Rietveld Academie d’Amsterdam.

Deux créatrices de bijoux contemporains Gésine HACKENBERG (> voir sa fiche) et Beppe KESSLER (> voir sa fiche) :


Deux céramistes : May AN GO (> voir sa fiche) et Babs’HAENEN (> voir sa fiche)


